Tuesday, September 8, 2015

Haves en havenots | Willem-Jan de Wit

P1220799 (3)

Gedrukte theologische boeken en tijdschriften zijn ongelijkmatig verspreid over de wereld. In het westen zijn er veel meer dan in de “meerderheidswereld” (majortiy world, derde wereld). Niet alleen is er in de meerderheidswereld minder geld beschikbaar om boeken te kopen, maar men krijgt er ook minder waar voor zijn geld: “Vandaag besteld, morgen in huis, en gratis thuisbezorgd” is er voor de aanschaf van een goed Engels boek niet bij. Zeker zijn er voorbeelden van goede initiatieven die seminaries en soms individuele theologiestudenten in de meerderheidswereld helpen bij het opbouwen van een bibliotheek, maar het is ondoenlijk om op deze wijze de ongelijkheid op te heffen.

Gelukkig heeft het internet nieuwe mogelijkheden gebracht. Als alle boeken en tijdschriften op internet worden geplaatst, zijn ze immers voor iedereen, waar ook ter wereld, gelijkelijk toegankelijk (mits men een computer heeft en overheden geen filters plaatsen)? Deels is dit inderdaad zo: naast alle oude boeken waarvan het copyright is verlopen, zijn er nu ook nieuwe publicaties die onder een open acces-licentie op internet worden geplaatst. Zie bijvoorbeeld DOAJ (Directory of Open Access Journals), DOAB (Directory of Open Access Books) en OATD (Open Access Theses and Dissertations). En bij betaalde boeken vallen in elk geval de extra verzendkosten en -tijd weg: een nieuw Kindle-boek of een nieuw Logos Bible Software-boek haal je in de Verenigde Staten, Nederland en Egypte voor dezelfde prijs en even snel in huis.

Niettemin is er ook in het internettijdperk nog een grote ongelijkheid: westerse universiteiten en seminaries kunnen zich dure abonnementen op grote collecties digitale boeken en tijdschriften veroorloven, maar wie niet aan zo’n instelling is verbonden als student of medewerker loopt tegen een betaalmuur aan waarbij het raadplegen van één enkel wetenschappelijk artikel al gauw dertig euro kost.

Gelukkig zijn er ook initiatieven die deze betaalmuren legaal doorbreken. Zo kan men zich gratis aanmelden bij GlobeTheoLib en dan krijgt men (zij het soms met enige restricties) gratis toegang tot enkele honderden tijdschriften op het gebied van theologie, godsdienstwetenschap en ethiek en tot honderd Oxford Handbooks op het gebied van theologie en filosofie, die anders achter een betaalmuur verborgen zijn.

Soms lijken de rollen zelfs omgekeerd: een seminariebibliotheek in het westen zal zich zuinigheidshalve wellicht alleen abonneren op digitale tijdschriften op het gebied van theologie, godsdienstwetenschap, etc., maar ons seminarie hier in Egypte heeft, dankzij het JSTOR Africa Access Initiative, gratis toegang tot de online archieven van zo’n 2000 wetenschappelijke tijdschriften op alle mogelijke vakgebieden. En als u in Nederland of België naar de Society of Biblical Literature International Cooperation Initiative Online Books-pagina gaat, dan loopt u tegen een onneembare muur op, terwijl wij hier in Egypte via diezelfde pagina moeiteloos toegang hebben tot 400 Bijbelwetenschappelijke boeken die de afgelopen 25 jaar zijn gepubliceerd (waaronder zeventien uit 2014). Dan zijn de “mensen” hier in de meerderheidswereld voor één keer de haves en behoort u in Europa tot de havenots (“mensen” staat tussen aanhalingstekens omdat het meest om specialistische werken gaat die interessant zijn voor Bijbelwetenschappers maar die noch in het westen noch in de meerderheidswereld door de gemiddelde predikant of leek zouden worden gelezen).

PS:

  • Zie voor meer info over het vinden van (meest Engelstalige) theologische boeken en tijdschriften online: TheologyGuide.com.
  • Uw steun om goed theologisch onderwijs in Egypte en elders mogelijk te maken wordt zeker gewaardeerd. Klik hier als u wilt doneren via de GZB.

. Markeer de

als favoriet.

Source:

http://ift.tt/1UzbZTO



The Late News from http://ift.tt/1c1TX0y